Home > Notícies > EL CEG COM A OBSERVATORI DEL PATRIMONI ETNOLÒGIC I IMMATERIAL

EL CEG COM A OBSERVATORI DEL PATRIMONI ETNOLÒGIC I IMMATERIAL

La col·laboració mensual del Centre d’Estudis a la revista SomGarrigues porta per títol: El CEG com a observatori del Patrimoni Etnològic i immaterial. El podeu llegir a continuació:

EL CEG COM A OBSERVATORI DEL PATRIMONI ETNOLÒGIC I IMMATERIAL
El passat 2 d’octubre de 2015 vàrem posar signatura a l’addenda del Conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat i les noves entitats col•laboradores de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial per a la realització d’activitats vinculades a la recerca, conservació i difusió del Patrimoni Etnològic de Catalunya.

Què vol dir això? D’entrada que el CEG es converteix en una de les 22 entitats de Catalunya que fan d’Observatori d’aquest Patrimoni, és a dir, es converteix en un servei, una “antena” de l’IPEC (Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya).

Què suposa fer d’Observatori? Doncs que entrem a formar part d’una xarxa que treballa conjuntament amb entitats i grups a Catalunya dedicats al Patrimoni Etnològic i a l’Antropologia en general.

Quines actuacions hem de realitzar com a Observatori? Elaborar projectes anuals; captar i coordinar propostes, iniciatives i projectes d’àmbit local i comarcal; estimular o assessorar grups o entitats amb l’objectiu de poder participar o desenvolupar projectes de recerca etnològica; participar i organitzar fòrums, seminaris, jornades locals o comarcals; difondre continguts ….

Què suposa per la comarca que hi hagi un Observatori Etnològic? Sense cap mena de dubte un nou valor afegit. Un nou input en aquesta voluntat de preservació, recuperació, conservació o recuperació del nostre Patrimoni.
També suposa que el Departament de Cultura ens tingui en compte, és a dir, que sortim al mapa, en definitiva, que ens faciliti la porta d’entrada a ajudes econòmiques per fer certes actuacions.
Per altra banda la comarca podrà fruir o gaudir d’aquest nou projecte i de forma col•lateral, poder buscar àmbits d’aprofitament o ampliació turística, d’oci o de lleure al territori.

I el CEG, quin paper hi juga? En primer lloc de força responsabilitat ja que ha de representar a la comarca arreu de Catalunya. Una representativitat que no té cap suport o aixopluc institucional al darrera, almenys d’entrada, com tenen la resta d’entitats que en formen part. Ens hem de cobejar amb centres com el Museu Comarcal de Cervera, el Museu de l’Urgell, l’Institut Ramon Muntaner, el Museu Marítim de Barcelona, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu o l’Institut Català de l’Antropologia.
Davant aquest reguitzell d’entitats, es fa evident i necessari el suport de l’administració comarcal i local així com que es facin partícips d’aquest nou projecte.

Des del CEG considerem que aquesta és una altra oportunitat que la comarca no pot desaprofitar per donar a conèixer el seu patrimoni.
Per sort no partim de zero, això està clar. Tenim la pedra com a recurs del patrimoni etnològic amb les cabanes de volta, les balmes, els aljubs, les cadolles, safareigs, basses, cisternes, pous …; tenim el recorregut dels forns de calç; tenim les carboneres de Fulleda; les cabanes de tàpia de Juneda; els jocs tradicionals; la memòria oral; els oficis antics, les festes i tradicions …

Ara només cal posar fil a l’agulla.

Josep Rubió Sobrepere
President CEG

 

About Redacció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*