Home > Articles SomGarrigues > MOLT MÉS QUE UN CAMÍ (article publicat al SomGarrigues desembre 2015)

MOLT MÉS QUE UN CAMÍ (article publicat al SomGarrigues desembre 2015)

Diuen que tots els camins duen a Roma. Segurament. Com també diuen que tothom, malgrat les adversitats, ha de fer el seu camí. Efectivament. Però més enllà dels consells i dels refranys o dites populars, molt poca gent sap que al nostre territori, des de fa més de deu anys, s’està consolidant el camí dels Països Catalans. No vol imitar el camí de sant Jaume, tot i que hi ha trams que aprofiten aquest recorregut. El fet és que a la nostra comarca ja hi ha marques d’aquest nou camí en la ruta que va des de Cervera a Lleida. De moment, passa per l’Espluga Calba, Els Omellons, Arbeca, Les Borges Blanques i Juneda. Només cal reconèixer-les i caminar-les.

Però què és el Camí, en majúscules? El Camí és una ruta de senderisme cultural que, amb un traçat continu i senyalitzat, enllaça camins i rutes existents de totes les comarques i illes de parla catalana, permetent-te conèixer vivencialment la cultura, la història, el paisatge i la gent de cada terra. No cal dir que està pensat per a tots els públics, ja que cadascú es pot fer les etapes a mida (vegeu el cercador de rutes i trams a la seva pàgina web).

Es va iniciar l’any 2003 i consta d’uns 4.750 Km (camí troncal, senyalitzat amb la marca vermella), més els brancals que aprofundeixen en la resta de municipis de cada comarca (marca groga) i que es van creant progressivament. És un projecte col•laboratiu en què tothom hi pot participar de diferents maneres, aportant –si cal- textos a la Camipèdia o publicant activitats a la portada. Està pensat per fer-lo a peu, i molts trams són ciclables. També hi ha l’opció de seguir–lo en cotxe arribant als pobles per les carreteres que els uneixen. Més enllà de l’itinerari, que se senyalitza amb la marca del Camí, compten amb una guia web de cada tram amb les seves poblacions, la Camipèdia, una enciclopèdia territorial oberta, amb continguts de cada població i comarca aportats per la seva gent, la Xarxa d’Establiments del Camí, les guies en paper (realitzades amb la gent, entitats i institucions del territori), fulletons informatius de cada tram i el carnet del Camí. I a més, al web hi trobareu el bloc, les llistes de música dels Països Catalans, els àlbums de fotos i vídeos, i moltes coses més.

Ara només cal que us feu socis, si voleu, o amics o padrins o vetlladors. Si feu aquest pas, us arribarà el carnet del Caminant i podreu disposar d’una aplicació al mòbil i les traces de GPS. El CEG ja té els papers a punt. I tu? Camina’l.

Joan Cornudella Olivart
Centre d’Estudis de les Garrigues

About Redacció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*