Home > Publicacions > NOU ARTICLE SOM GARRIGUES: DAVANT EL CENTENARI DEL CUPLET CATALÀ (1917-2017)

NOU ARTICLE SOM GARRIGUES: DAVANT EL CENTENARI DEL CUPLET CATALÀ (1917-2017)

DAVANT DEL CENTENARI DEL CUPLET EN CATALÀ (1917-2017)

L’any 1917 en Rossend Llurba i Tost (El Vilosell, 1887 – Barcelona, 1954) escrivia en català la lletra del cuplet “La font del Xirineu”. Aquell any complia trenta anys. Havia nascut al carrer de Mitjavila a cal Felip (actual cal Paco el Patró), sent el seu pare el Felip de la Pobla de Cérvoles i la seva mare, la Maria de l’Albi. En el tombant de segle es va instal·lar a un pis del carrer Roser de Barcelona, vora el Molino i el Paral·lel (on hi ha una placa que recorda que hi va viure més de cinquanta anys). Sempre que podia, però, venia a estiuejar al Vilosell a casa dels seus nebots (cal Baster) a  “saturar-se de les fonts autèntiques”. Com ens recorda Vidal Vidal, potser aquestes li van servir d’inspiració, encara que acabés situant “La Font del Xirineu” en un bonic poble de l’Empordà.

 

El centenari del cuplet en català no hauria de ser, però, una commemoració més. Com han destacat l’Eduard Molner i en Xavier Albertí, en Rossend va voler escriure les seves lletres en català plenament conscient de “la seva funció d’apropament de les classes populars a la cultura en llengua catalana”. Enfront d’aquells que redueixen el naixement d’aquesta cultura a un “invent” d’una burgesia industrial i culta, cal reivindicar, com destaca Josep Fontana, la fidelitat del poble amb la llengua catalana i tota una tradició de teatre i de cançó popular en català durant el segle XIX. L’obra de Llurba recull aquesta tradició popular, alhora que entra de ple en la modernitat en el si d’una societat industrialitzada i en el món del “music hall”.  En Rossend, conscient que el cuplet -pel seu caràcter “frívol” i provocador- arriba al gran públic i, per tant, a un ampli sector de la societat, decideix escriure en català, contribuint decisivament a la seva normalització.

 

Aquests són alguns dels motius pels quals el proper any 2017 no podem romandre indiferents davant del centenari del cuplet en català. La forja de la nostra identitat com a poble és el resultat d’un immens esforç col·lectiu del qual sobresurten personalitats amb llum pròpia com la d’en Rossend Llurba. Els herois no són solament aquells que agafen l’espasa per lluitar amb valor en guerres, sinó també aquells que amb la seva ploma són capaços de crear idees al servei d’una cultura, d’un país i de la seva gent. Potser, en realitat, aquests darrers són els veritables herois.

 

Vicenç Aguado i Cudolà

About Redacció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*