Home > Articles SomGarrigues > ARTICLE DEL MES DE FEBRER A ‘SOMGARRIGUES’: “2015: UN NOU REPTE PER AL CENTRE D’ESTUDIS DE LES GARRIGUES”

ARTICLE DEL MES DE FEBRER A ‘SOMGARRIGUES’: “2015: UN NOU REPTE PER AL CENTRE D’ESTUDIS DE LES GARRIGUES”

2015: UN NOU REPTE PER AL CENTRE D’ESTUDIS DE LES GARRIGUES

 Deixat enrere el 2014, amb algunes baixes dolgudes i plorades, no solament pels membres del CEG sinó també per tot l’àmbit cultural garriguenc, com les del Joan Palau, del Manel Giné o del Josep M. Albaigés, i ja posats en ple 2015, us volem presentar algunes de les activitats que ja tenim planejades a la nostra agenda per aquest curs. D’entrada, esperem que les administracions ens donin el recolzament necessari per poder convocar el VIII Premi de Joves Investigadors/es de les Garrigues. Per nosaltres, la implicació del jovent és importantíssima. Com també és bàsic poder constatar que la defensa, la difusió i l’interès pel nostre patrimoni, sigui quin sigui, continua viu. Recordem que en el marc de la Fira de l’Oli, celebrada el passat gener, s’entregà el VII Premi. El treball guanyador, de la Núria Preixens, recuperava un document històric que ens permeté conèixer nous aspectes de la vida en l’època medieval a la població del Soleràs.

Enguany, ens toca Festa Gran al CEG. Ja tenim convocada la X Trobada d’Estudiosos de les Garrigues que se celebrarà a la població d’Arbeca el proper 24 d’octubre. Les trobades d’estudiosos han estat el pal de paller del nostre funcionament des del 1997. Animem a tothom a participar-hi, ja sigui en forma de comunicació o assistint com a oient. Però abans de la X Trobada, tenim pendent la presentació dels treballs emmarcats en la IX Trobada de Fulleda. Una publicació, que a hores d’ara, es troba en plena revisió de galerades, cosa que ens porta a preveure que abans de Setmana Santa la podrem tenir a les mans.

Cap al bon temps tenim anotades tres jornades de treball. En primer lloc, per al mes de maig, hi ha prevista una jornada que ens ha de fer reflexionar sobre les nostres escoles rurals i que portarà per títol: Passat, present i futur de l’escola rural a les Garrigues. Es realitzarà a la població de Castelldans. Una segona jornada que pretén commemorar el 70è aniversari de l’alliberament de l’últim camp d’extermini nazi, el de Mauthausen, a mena de simbolisme i com a homenatge a tots aquells deportats als camps nazis i altres, que amb la seva estada van deixar de ser persones per a convertir-se en simples números, sense ànima, sense personalitat, envoltats de reixes, fang i cambres de gas. Serà una jornada en què viurem i escoltarem testimonis directes de familiars, víctimes del captiveri i  en què recordarem totes les persones de la comarca que van patir aquest greuge.

La tercera jornada de treball arriba en forma de continuïtat. Serà el II Encontre d’Escriptors i Crítics a les Garrigues. L’èxit de convocatòria i de continguts de la primera edició a Bellaguarda ens ha animat a fer les primeres reunions preparatòries d’una segona proposta amb novetats. D’entrada dir-vos que explorarem el món de la poesia garriguenca i catalana dels darrers anys en un entorn inspirador i bucòlic. Això serà cap al mes de setembre.

Mesos abans, però, ens toca fer l’Assembla General de socis marcada al calendari per al dia 7 de març. Allí ampliarem totes aquestes activitats i d’altres que tenen continuïtat al llarg del temps, com els escrits mensuals en aquest periòdic, els repics de campanes a la comarca, la participació en la museïtzació del Castell de l’Albi o la col·laboració amb el Consell Comarcal i els ajuntaments ja sigui en premis literaris, en l’elecció del garriguenc de l’any o en la participació de diferents setmanes culturals amb xerrades o conferències.

Deixeu-me, però, acabar com he començat. L’agraïment és senyal de creixement personal i si he fet esment als que ens han deixat, també he de fer-ho amb els que al llarg de la seva trajectòria ens han ofert, a canvi de ben poca cosa, part de la seva saviesa, coneixement i pensament. I a la comarca n’hi ha uns quants d’aquests, alguns dignes d’un homenatge ben merescut.

Josep Rubió Sobrepere

Centre d’Estudis de les Garrigues

 

About Redacció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*