Home > Jornades

Jornades

El Centre d’Estudis de les Garrigues es presentava al públic en general el 25 de gener de 2003, a la Sala Marquès d’Olivart de la Biblioteca de Borges Blanques, en el marc de la 6a Fira de l’Oli de les Garrigues, però anteriorment ja havia realitzat el seu el primer acte oficial amb l’organització de la Jornada Territori i paisatge: La pedra com a recurs, el 23 de novembre de 2002 a la Sala d’actes de la Cooperativa Pla d’Urgell a les Borges Blanques.

Posteriorment, i en motiu dels 25 anys dels Ajuntaments democràtics (1979-2004), s’organitzaren unes Jornades de ponències i debats amb quatre eixos diferents i sota el títol: Les Garrigues: Una comarca per transformar. La primera fou dedicada a l’Organització dels partits presentats en els comicis municipals, realitzada a les Borges Blanques el dia 16 d’abril de 2004. La segona es realitzà a Juneda sota el títol: El món de la cultura, el dia 30 d’abril. La tercera es celebrà a Cervià de les Garrigues el dia 22 de maig sota el títol: La situació econòmica dels consistoris i els dèficits territorials. I, finalment, la quarta jornada fou dedicada a El món de la pagesia: El cooperativisme i la funció sindical de la Unió de Pagesos, celebrada a Arbeca el dia 28 de maig de 2004.

El 8 i 15 de juliol de 2006 s’organitzaren les Jornades que portaren com a títol El Patrimoni documental de les Garrigues. Aquestes, celebrades a les Borges Blanques es distribuïren en dos grans eixos temàtics. El primer sota el títol de: Les funcions del arxius comarcals i el patrimoni documental de les Garrigues. I el segon, celebrat el dia 15 de juliol portava com a títol: La recerca i la difusió del patrimoni comarcal de les Garrigues: Algunes experiències concretes.

L’Albi acollí les Jornades dedicades al Patrimoni arquitectònic de les Garrigues. Aquestes es celebraren els dies 9 i 16 d’abril de 2008. La primera sessió es dedicà, per una banda a parlar de: La protecció del patrimoni arquitectònic, i per altra, a: El patrimoni arquitectònic religiós a la comarca.
La segona sessió es dedicà a estudiar i conèixer: El patrimoni civil i militar d ela comarca.

L’any 2009, el CEG coorganitzà conjuntament amb la Societat Onomàstica, el XXXVIè Col•loqui d’Onomàstica de Catalunya, els dies 25 i 26 d’abril. L’acte es realitzà a la Sala Marqués d’Olivart, a les Borges Blanques i els àmbits d’estudi foren: 1r L’Onomàstica de les Garrigues; 2n L’Antroponímia de les Terres Catalanes i 3r El món rural i la toponímia catalana.

Aquell mateix any, el CEG participà en la Jornada commemorativa del centenari dels Fets de la Setmana Tràgica a La Floresta, amb l’intent de recuperar els fets i revoltes que allí s’hi produïren i que portava per títol 1909. El tren cremat a La Floresta.

L’any 2010 celebràrem a Arbeca les Jornades dedicades al Patrimoni arqueològic de les Garrigues. Durant els dies 17 i 24 d’abril i a la Sala Cèsar Martinell de la Cooperativa d’Arbeca, es tractaren temes tant significatius com: La protecció i la recerca del patrimoni arqueològic; Del paleolític al neolític, manifestacions arqueològiques i de l’Edat del Bronze fins a l’Edat Mitjana.

L’any 2012 s’organitzà a La Granadella la Jornada sobre El Patrimoni de la Memòria Històrica, realitzada el dia 4 de gener i que analitzà els següents aspectes: La tasca del Memorial Democràtic a les Terres de Lleida i a les Garrigues; El Projecte del Cost Humà de la Guerra Civil; Les fosses comunes: activitats realitzades i situació actual; Actuacions de recuperació de la memòria històrica a les Garrigues.

El 8 de juny de 2013, el CEG obria la commemoració del Tricentenari (1714-2014) a La Floresta amb una primera jornada per parlar de L’Impacte del Règim borbònic a les Garrigues. D’aquesta manera s’analitzà: L’Impacte del règim borbònic a Catalunya, una visió general; La Documentació sobre les Garrigues al segle XVIII a l’Arxiu Històric de Lleida. El Cadastre Patiño; una perspectiva de comparació: l’impacte borbònic a la Conca de Barberà; Presentació de treballs realitzats sobre les Garrigues durant el segle XVIII.
Aquesta jornada tingué continuïtat el 2014, concretament el dia 14 de juny, amb una segona Jornada de treball realitzada a La Pobla de Cérvoles sota el títol II jornada de Patrimoni històric. L’Impacte del Règim borbònic a les Garrigues. S’obrí l’acte amb una visió general de la Guerra de Successió a les terres de Lleida i a les Garrigues; El moviment demogràfic a l’Albi durant el segle XVIII; L’Impacte del règim borbònic a les Garrigues. Noves recerques.

Celebració de la jornada corresponent al 1r Encontre d’escriptors i crítics a Les Garrigues. Bellaguarda, el 20 de setembre de 2014 sota el subtítol de Els autors i el procés de creació de l’obra. Amb la idea de posar en contacte l’última obra dels autors, ja siguin garriguencs o no, amb els lectors i, de passada, que aquests autors expliquessin en què es basen i quina és la seva font d’inspiració a l’encarar-se davant un nou treball.

Una altra jornada de treball i debat realitzada pel CEG fou la celebrada a Els Torms, l’11 d’octubre de 2014 i en el marc del Centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya, i sota el títol La incidència i l’actuació de la Mancomunitat de Catalunya a les Garrigues. Aquesta actuació i obra s’analitzà des de diferents punts de vista: La Mancomunitat de Catalunya a les Terres de Lleida i a les Garrigues; La figura de Pere Mías Codina, Conseller de la Mancomunitat; La incidència i actuació en la cultura, l’ensenyament i les comunicacions i La incidència i actuació en l’agricultura.

Conjuntament amb el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià (CECS), realitzàrem dues jornades de debat sota el títol Passat, present i futur de les escoles rurals a la Plana de Lleida. La primera jornada es realitzà a Castelldans, 9 de maig de 2015 i la segona a Alcanó el 16 de maig de 2015. Les jornades estaven dividides en una ponència inaugural centrada en analitzar l’evolució i les necessitats de futur de les Escoles Rurals. Mentre que la segona part es focalitzava en debatre el paper de les escoles rurals com a element de cohesió social. Mestres, AMPA’s, FAPAC, Secretariat de l’Escola Rural, els Serveis educatius i membres de les ZER’s, participaren en aquestes jornades.

Finalment, l’última jornada de debat i anàlisi es celebrà a El Vilosell el passat 4 de juliol de 2015 amb la intenció de commemorà el 70è aniversari de l’alliberament del camp nazi de Mauthausen i, d’aquesta manera retre homenatge a tots els garriguencs que patiren aquell horror, aquella indecència, aquella infàmia. La Jornada portà com a títol Fang, reixes i cambres de gas: Els garriguencs als camps nazis i altres. Memòria d’una deportació. La jornada es dividí en dos parts, una primera enfocada en explicar què foren els camps de concentració i extermini nazis i ubicar en aquests els garriguencs que hi foren deportats. Mentre que la segona part es centrà en la paraula i en la memòria en primera persona de familiars directes que patiren en el seu cercle aquella vexació.

Organització de la jornada corresponent al 2n Encontre d’escriptors i crítics a Les Garrigues a La Pobla de Cérvoles, dissabte 19 de setembre de 2015. En aquesta segona edició es pretén fer aportacions teòriques sobre la Poesia catalana actual (2000-2015), i escoltar la veu d’alguns poetes, siguin garriguencs o no, en primera persona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*