Home > Activitats > LA VEU DE LA TERRA. ELS NOSTRES ESCRIPTORS JA PARLEN
LA VEU DE LA TERRA. ELS NOSTRES ESCRIPTORS JA PARLEN

LA VEU DE LA TERRA. ELS NOSTRES ESCRIPTORS JA PARLEN

El passat dimarts 7 de juny s’inaugurava a la Biblioteca Comarcal Marquès d’Olivart de les Borges Blanques, l’exposició La Veu de la Terra. 16 escriptors i escriptores de la comarca o que hi tenen estreta vinculació, han estat homenatjats per la seva obra literària, ja sigui de poesia, narrativa, assaig. També hi ha altres veus de la comarca, concretament 63, considerats, també pertanyents a la creació literària a la nostra terra.

Tot plegat ho podeu llegir en el següent text, presentat pel comissari de l’Exposició, Joan Cornudella, membre del Centre d’Estudis de les Garrigues.

Bon vespre, gent de la comarca, autoritats, convidats, familiars i amics,

Trencar la rutina sempre és una oportunitat per embarcar-te en un nou projecte. Només cal esperar que t’arribi a temps. I en aquest cas, ha arribat quan menys m’ho esperava. He tingut molta sort perquè m’ha obert les portes d’un món que coneixia parcialment. Em refereixo a la producció literària dels creadors vinculats a la comarca de les Garrigues. I se’ns demanava que els seleccionéssim amb la intenció d’esbossar un primer mapa literari garriguenc. Hem partit de la idea que aplicaríem uns criteris que potser no convencerien a tothom. En som conscients. Aquest és el nostre risc com a antòlegs i així l’assumim sabent que hem apostat per una major presència d’autors vius, hagin nascut o no a la comarca, per una rellevància d’escriptors mitjanament joves i per un predomini d’obra literària més enllà de la investigació històrica, majoritàriament escrita en català. També se’ns demanava que la nòmina d’escriptors i d’escriptores no superés la ratlla de la quinzena. Per sort, se’ns ha permès dedicar un plafó de l’exposició a altres veus de la comarca que tenen, com a mínim, una obra publicada, sigui de creació literària, sigui d’assaig. I, a darrera hora, també hi hem incorporat algun homenot que, malgrat no haver publicat cap volum, la seva vida ja ha estat tot un llibre obert. Dit i fet, a més dels setze escriptors convidats a la roda literària, hi hem anotat a la llista un total de seixanta-tres creadors més.

Fet aquest primer pas, ara havíem de dibuixar el perfil de l’exposició itinerant. Tot i que calia buscar-los, alguns ingredients ja venien de fàbrica: la fotografia i la selecció de la seva obra escrita. D’altres havien de portar el segell del comissari i del seu equip. I així ho hem fet. Hem numerat el recorregut per facilitar la visió històrica dels escriptors. Hem marcat les traces cronològiques del blanc i negre al color amb la intenció de situar els autors que ens van deixar dels que estan en actiu. Hem prescindit d’un currículum exhaustiu dels poetes, narradors o dramaturgs que podeu trobar en qualsevol enciclopèdia o viquipèdia per demanar-los que fessin un autoretrat. En el cas dels ubicats al blanc i negre, el comissari s’ha atrevit a fer un retrat o la seva recreació a partir d’apunts biogràfics. Confio que l’experiment pugui superar l’aprovat. I, sens dubte, la part més difícil ha estat haver de triar un fragment de la seva obra completa que pogués copsar la seva manera d’escriure. Sempre he procurat que hi aparegués algun topònim, algun indret o algun personatge garriguenc, sigui en la poesia, en la novel·la, en les cançons o en els relats costumistes. I a sota, el títol del llibre i l’any de publicació.

Per sort he comptat amb un equip artístic de primera categoria que ha sabut entendre que, més enllà dels tòpics de sempre, calia convertir la comarca en una finestra oberta al món. Per això, s’han creat els plafons com si fossin unes postals amb aires i colors garriguencs i ponentins. I en un plànol audiovisual s’ha encarregat, com a complement als tòtems, un videoclip de la comarca que fos un retrat amb ànima del seu paisatge, auster, contemplatiu, tacat de pedra i de terra, de fruita, d’ametller i d’olivera, a vista d’ocell, entre el reg i el secà.

I així s’ha fet amb el suport incondicional de l’equip de Cultura de Lleida, de les bibliotecàries de la comarca, dels amics fotògrafs, dels companys del Centre d’Estudis de les Garrigues, del SomGarrigues i de l’editorial Fonoll. I així s’ha fet, amb moltes hores d’estudi i de treball de camp, amb la complicitat generosa i pacient del Reinald Pomés, en l’àmbit audiovisual, qui ha comptat amb la col·laboració desinteressada dels membres de la companyia Cassigalls fent les veus en off, i de la Montse Pociello de cr3ativa.com, en la tasca de disseny dels tòtems, dels cartells i de les invitacions de l’exposició. Un milió de gràcies. I, permeteu-me, per acabar, dir que tots els escriptors i escriptores que formen part d’aquesta exposició són una sola veu. La de les Garrigues. La veu de la Terra ja ha sortit de l’obrador. Ara ja pot rodar pel país. Tant de bo faci sempre l’olor de la tàpia després de la pluja.

Joan Cornudella  – Juneda, juny de 2016

20160607_193952

autors-totem01autors-totem01autors-totem03autors-totem01

altresVeus-photocall-2015

About Redacció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*