Home > Articles SomGarrigues > NOU ARTICLE AL SOM GARRIGUES: EL CAMÍ TRAÇAT

NOU ARTICLE AL SOM GARRIGUES: EL CAMÍ TRAÇAT

El camí traçat

El passat vint-i-nou d’octubre, a les set del vespre, va esdevenir-se un acte assenyaladíssim per a tots els qui sempre restem amatents als successos culturals de l’àmbit comarcal. La sala Màrius Torres d’Arbeca, plena com un ou, va acollir la presentació de Traces, l’obra en què s’apleguen totes les ponències i comunicacions presentades en la desena Trobada d’Estudiosos de les Garrigues, que tingué lloc el dia vint-i-quatre d’octubre de l’any passat, a la mateixa vila.

Minuciosament editat, com és habitual i marca de la casa, aquest volum imprescindible constitueix una harmoniosa miscel·lània de diverses àrees del coneixement: historiografia, arqueologia, filologia, etnologia, onomàstica, paleografia, aproximacions biogràfiques, etc. Sens cap mena de dubte, la lectura dels diferents treballs plasmats a Traces serà un acte de fruïció per a tots i cada un dels amants d’aquesta comarca, pels enamorats del seu vast i excepcional patrimoni, tant material com immaterial. Tot plegat gràcies a la perícia investigadora dels seus autors, al rigor científic de les seves recerques, a llur gràcia redactora i, en última instància, a l’estima incondicional que tots ells professen vers aquest tros de terra al qual anomenem les Garrigues. Uns autors que representen el bo i millor de l’erudició comarcal. Homes i dones que, apassionadament i de forma desinteressada, dediquen el seu temps lliure a la generació, recopilació i difusió de coneixement local i ultra-local, explorant terrenys on, possiblement, l’acadèmia només hi ha passat de puntetes. És precisament aquí on rau la gran importància de la seva tasca. Preixens, Elies, Cornudella, Esquerda, Miró, Arbós, Rubió, Pasqual, Martín, Aguado, Pinyol, Macià, Satorra, Gallart i un llarguíssim etcètera. Ells són l’alma mater de les Garrigues, en tant que han creat un testimoni, han configurat un relleu, que les generacions futures prendran a les seves mans com allò que és, un tresor d’incalculable valor.

En aquest sentit, justament, convé destacar que l’acte de dissabte va concloure amb l’entrega de premis als Joves Investigadors de les Garrigues, certamen que enguany ha arribat a la seva novena edició. D’un total de set treballs presentats, el jurat va premiar els realitzats per l’Arnau Capdevila i Tilló (Els purins, quin mal de cap.), per en Sergi Capdevila i Piñol (Un país en construcció. L’acció de la Mancomunitat a les Garrigues) i per l’Àres Flix i Sentí (Tota una vida entre cabaneres). Tots tres han caminat amb encert, guiats per les traces que els han llegat els seus predecessors.

 

Ferran Obiols

Centre d’Estudis de les Garrigues

About Redacció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*