Home > Articles SomGarrigues > PERDÓ, NOU ARTICLE AL SOMGARRIGUES

PERDÓ, NOU ARTICLE AL SOMGARRIGUES

PERDÓ

El passat mes d’abril, la banda terrorista ETA va entregar les armes. Era la fi de les morts violentes ocasionades per aquesta banda, ja que les armes maten la gent. He sentit a dir que falta que demanin perdó, però qui ha demanat perdó? He buscat al llarg de la història i no veig ningú que en demani: ni els Borbons per les atrocitats fetes als Països Catalans després del 1714, cap dels dos contendents en les guerres carlistes ho ha fet, a les guerres colonials de Cuba i Filipines, on foren enviats soldats de reemplaçament, tampoc a la guerra del RIF després de la gran massacre; tampoc, a la Guerra Civil, ningú no ha dit res de les morts a les parets dels cementiris, dels morts a les cunetes, de la destrucció del patrimoni artístic, ni de les morts al front de tota aquella gent tan jove com gran que varen ser obligats a anar a la guerra. Els que varen sobreviure, hagueren de fer uns anys de mili, o marxar a l’exili. Qui ha demanat perdó per la guerra de SIDI-IFNI? Allí moriren molts soldats que estaven fent la mili i ningú no els ha demanat perdó per les morts, i als que varen sobreviure perdó pels sofriments.

Els que utilitzen les armes són culpables de les morts, però els que les venen aprofitant blanquejar diners, i principalment els que les fabriquen són els grans culpables, com  diu Raimon en la seva cançó “mans dels que maten, brutes, mans fines que manen matar”.   Hi ha altres utensilis que es poden fer servir com a armes,  però el seu ús n’és un altre, com un ganivet que pot ser una arma que pot matar, però que està feta per a moltes altres coses com ara tallar el pa, per exemple.

Quan un fabricant d’armes construeix una bomba ja sap que matarà i que destruirà, sense importar-li el seu color de pell. Molts cops són els nens els que poden perdre la vida, la família o la casa. Però ells construeixen les armes recolzats pels grans capitals i pels polítics. És necessari matar gent ja que dona senyals de poder, i així tenen la gent atemorida.

Ens diuen que portaran la pau al món i l’únic interès que tenen és vendre armes. Quin dia serà aquell que totes les armes seran destruïdes i els diners es destinaran a ensenyament, sanitat i cultura? Aleshores la gent serà més sàvia, més culta. Estarà més saludable ja que no patirà fam. Podrem demostrar que no cal matar a ningú ni destruir res per mirar el futur tots junts. Llavors no caldrà demanar perdó, tan sols caldrà parlar per entendre’ns i ningú no pensarà a destruir a l’altre.

Sí que ens hem de perdonar, però TOTS, ja que els que han fet delictes estan fora de la  llei, els altres fan els delictes emparats en la seva llei. PERDONEM i tots junts lluitem perquè no hi hagi més morts violentes. Només cal destruir les armes.

 

Ramon Miró

Centre d’Estudis de les Garrigues

About Redacció

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*