Home > Activitats > RECORD DELS BOMBARDEJOS AMB XERRADA A BELL-LLOC I EXPOSICIÓ A LES BORGES

RECORD DELS BOMBARDEJOS AMB XERRADA A BELL-LLOC I EXPOSICIÓ A LES BORGES

Aquest 2018 es compleixen 80 anys de la majoria de bombardejos que va patir la població civil de les comarques de Ponent per part de l’aviació al servie de Franco. En aquest context, se celebren diversos actes a la demarcació, alguns dels quals compten amb la participació activa de membres del Centre d’Estudis de les Garrigues (CEG). L’historiador borgenc i membre de la junta de l’entitat Marc Macià va ser un dels ponents de la taula rodona que es va fer el 26 d’octubre a Lleida sota el títol “Gernika, Granollers, Durango i Lleida, germanes de sang”. Al cap de dos dies, el 28 d’octubre, dins el mateix cicle commemoratiu organitzat per diverses entitats de Lleida i coordinat per l’Ateneu Cooperatiu La Baula, la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges, de la qual formen part el mateix Macià i el periodista Miquel Andreu, president del CEG, van acollir una comitiva del Centre Excursionista de Lleida que venia de Maials i Castelldans i feia parada a les Borges Blanques per conèixer els efectes de les bombes sobre aquestes poblacions. El 2 de novembre, dia de la massacre a la capital del Segrià, Macià va ser l’encarregat d’explicar el bombardeig durant la visita guiada que s’havia organitzat.

Paral·lelament, des del 17 d’octubre, la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges té oberta l’exposició “Catalunya bombardejada”, del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Es pot veure a la sala Maria Lois de la Casa de la Cultura fins el 8 de novembre.

Finalment, el 27 de novembre hi ha prevista una xerrada a Bell-lloc d’Urgell, organitzada per l’Ajuntament d’aquest municipi en col·laboració amb el Centre d’Estudis de les Garrigues, en què l’historiador i expresident del CEG Josep Rubió parlarà dels atacs aeris a la demarcació de Lleida durant la Guerra Civil. L’acte és a les 8 del vespre, a la sala multifuncional. De cara al desembre, el CEG es posa a disposició, també, dels actes de commemoració dels bombardejos sobre la Granadella, on l’entitat ha participat habitualment.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*